Side 1 af 1

00'ernes gyserfilm.

Indlæg: man 10. mar 2014 23:28
af Ovesen
90'erne husker jeg som et årti uden horror i de danske biografer, mens 00'erne vel nærmest flød over med horror, og det ser ikke ud til at stoppe foreløbigt. Men hvad er kendetegnende for perioden? Selv er jeg ikke ret glad for meget af det amerikanske, men har svært ved at pege på præcis den fællesnævner der gør, at jeg ikke bryder mig om det. Der er sket noget med hele måden man laver film på, efter man er gået over til at skyde HD, men det er næppe det eneste det tegner gysergenren op gennem 00'erne? Derudover kan man vel tale om en genoplivning af mange af de klassiske monstre, især zombier og vampyrer, der historisk set også har været ret populære. -og genindspilningerne.

Re: 00'ernes gyserfilm.

Indlæg: tirs 11. mar 2014 00:03
af Thomsen
00'erne startede med den asiatiske bølge, der fortsatte fra slutningen af 90'erne (Ringu og Audition). Der kom amerikanske remakes af nogle af filmene, japanerne fortsatte (bl.a. med Ju-on-serien), og flere andre asiatiske lande hoppede med på vognen.

Dernæst var der hele den såkaldte "torture porn"-bølge, som en amerikansk anmelder døbte det. Dvs. Saw, Hostel og kopierne. Post-9/11-horror, der kredser om tortur, hvor langt man er villig til at gå for at redde sig selv, og amerikansk selvopfattelse sat på spidsen. Bølgen fik også en pendant i udlandet, bl.a. i det nogle har kaldt for "New French Extremity" (Haute tension, Martyrs, À l'intériur m.fl.)

Så var der tendensen med genindspilningerne, som ret beset vel stadigvæk fortsætter? Det startede nok med successerne med genindspilningerne af en række japanske hits og fortsatte med genindspilninger af amerikanske klassikere fra især 70'erne. Det eneste nye er nok mængden, for genindspilninger har egentligt altid været en del af genren og filmbranchen i det hele taget.

En anden massiv tendens har været found footage. Som bekendt startede det med Cannibal Holocaust og blev genopdaget med The Blair Witch Project, men på trods af enkelte film efter sidstnævnte, så eksploderede det vel egentligt først efter 2007-2009, hvor den spanske [Rec] og især Paranormal Activity begge fik overraskende stor succes på trods af de små budgetter. Det gav for alvor producenterne blod på tanden.

Paranormal Activitys enorme succes er nok også grundstenen i årtiets sidste store trend, der stadigvæk fortsætter: det okkulte eller overnaturlige gys. Hvor den første del af årtiet drejede sig meget om body-horror, om tortur, blod og lemlæstelse, så har spøgelsesfilmen og besættelsesfilmen taget stærk revanche de sidste seks-syv år. Tænk

Lederen i det seneste nummer af Rue Morgue Magazine påstod faktisk , at det pt. er næsten umuligt at få green-lighted en horrorfilm, der ikke handler om besættelser eller dæmoniske kræfter og helst også er skudt som found footage.

Herudover har, som du selv er inde på, nogle af de mere klassiske monstre fået en renæssance. Zombierne kravlede tilbage på lærredet med 28 Days Later, Resident Evil-serien og Dawn of the Dead-genindspilningen, opnåede momentum og er nu, efter mere end et årtis popularitet, så mainstream, at de kan bære en tv-serie på en af de store, amerikanske betalingskanaler. Og så er der selvfølgelig vampyrerne, som måske har haft knap den samme succes som zombierne i de mere "seriøse" skrækfilm (30 Days of Night er dog et udmærket eksempel), men til gengæld vundet et nyt publikum som romantiske idoler for tweenage-tøser med Twilight-serien.

Noget jeg har glemt?

Re: 00'ernes gyserfilm.

Indlæg: tirs 11. mar 2014 00:47
af larsskive
Nej Thomsen synes ikke du har glemt noget, og meget godt skrevet må jeg sige topdollar

Re: 00'ernes gyserfilm.

Indlæg: tirs 11. mar 2014 03:46
af warlock
...Hold da op!...................wow...... :o ....ja, så blev vi da lidt klogere
på 00'ernes gyserfilm.............!!

Re: 00'ernes gyserfilm.

Indlæg: tirs 11. mar 2014 09:41
af Ovesen
Helt sikkert en meget præcis gennemgang af genren i det foregående årti. Mange af de film du nævner, kender jeg kun af omtale og jeg har som sagt ikke set så meget nyere horror.

Re: 00'ernes gyserfilm.

Indlæg: tirs 11. mar 2014 13:38
af Thomsen
Tak! :)

Du skriver også noget om en fællesnævner, Ovesen, og det er straks lidt sværere.

Noget af det, jeg personligt synes, skinner bredt igennem 00'ernes horrorfilm, er en tilbagevenden til 1970'ernes grænseoverskridende, voldelige og ofte politiske genrefilm. Film som Saw- og Hostel-serierne indbyder kraftigt til at blive set og forstået gennem en post-9/11-optik.

Umiddelbart synes jeg også, at de virker mere kyniske og misantropiske end deres modstykker fra 1970'erne, men det kan være, at jeg ser de gamle film gennem nogle lidt for lyserøde briller. Det er jo egentligt ikke, fordi film som Texas Chain Saw Massacre eller The Hills Have Eyes emmer af lune følelser og medmenneskelighed. :D

Horrorfilmen i 00'erne virker på mig også, som om der er skruet op for realismen og seriøsiteten. Med det sidste mener jeg, at jeg husker horrorfilm fra 80'erne som mere sjove, og i 90'erne var der jo hele den selvironiske bølge. Jeg synes ikke, der er det samme glimt i øjet, som man ofte så tidligere. Det er lige-på, barsk og brutalt. Som der står over porten til Helvedet i Dantes Guddommelige Komedie: "Her lades alt håb ude". Jeg har i hvert fald mødt flere, der savner 80'ernes slasherfilm, fordi de synes, slasherne er mere underholdende og slet ikke så ondsindede, som nogle af de film der kommer ud nu (hvilket måske er lidt ironisk, når man tænker på al den ballade, slasherfilmene var skyld i dengang).

Det kunne egentligt være interessant at undersøge, om den åbne slutning er blevet mere udbredt i 00'erne. Åbne slutninger har det med at virke mere "hårde" på folk, fordi de ikke giver nogen forløsning - ondskaben bliver ikke besejret, og vi vender ikke tilbage til status quo.

Re: 00'ernes gyserfilm.

Indlæg: tirs 11. mar 2014 17:30
af Jack J
Jeg er rigtig glad for de sidste tiårs gyserfilm. Det er fedt at se, at der igen blev/bliver lavet gode film. Jovist, der er en del affald imellem, men der er sat'me også mange film, der ikke står tilbage for klassikerne. Jeg kan slet ikke holde ud, når visse dele af den gamle garde af fans hårdnakket holder fast i, at det var meget bedre I Italien i afguden Argentos storhedstid.

Her er en udmærket fransk TV-dokumentar om nogle af de nye horrorfilm. Der ses bl.a. på, hvad der gør dem anderledes fra de gamle.


Re: 00'ernes gyserfilm.

Indlæg: tirs 11. mar 2014 18:43
af Ibzen1
Den ser fed ud.....bare der dog var engelsk tekst eller lyd på :)

Re: 00'ernes gyserfilm.

Indlæg: tirs 11. mar 2014 19:47
af Jack J
Ja, sandt nok. Der ligger også den franske version derude, men det hjælper jo lige fedt, hvis ikke man forstår sproget.

Re: 00'ernes gyserfilm.

Indlæg: tirs 11. mar 2014 20:31
af warlock
"Jeg kan slet ikke holde ud, når visse dele af den gamle garde af fans hårdnakket holder fast i, at det var meget bedre I Italien i afguden Argentos storhedstid."(citat fra Jack J)
Nemlig! Det må i bund og grund være den individuelles smag, der afgør hvad der er bedst.


Warlock Geek

Re: 00'ernes gyserfilm.

Indlæg: tors 29. jan 2015 02:00
af larsskive
Har lige læst alle indlæg, det er sgu god læsning :D